header banner
Default

Rasmus Paludan modsiger svensk politi: Der er ingen sammenhæng mellem koranafbrænding og terrorplaner


Trusselsbilledet har ændret sig i Sverige, efter at Rasmus Paludan brændte en koran af i Sverige i januar, siger tidligere PET-chef.

Rasmus Paludan mener ikke, at han har været med til at højne terrortruslen i Sverige.

Det siger den dansk-svenske politiker og aktivist til TV 2 som reaktion på, at fem personer er blevet anholdt i Sverige i forbindelse med et "nært forestående" terrorangreb.

Personerne er mistænkt for at forberede et angreb i kølvandet på, at Rasmus Paludan afbrændte en koran foran den tyrkiske ambassade i Sverige i januar.

- Islam vil altid reagere meget kraftigt på kritik af islam de steder, hvor islam er. Derfor vil der komme terrorangreb fra islamister i Europa. Fordi islam er i Europa, siger han.

Udløste demonstrationer

VIDEO: Police in Denmark hand Koran back to book burners
The Telegraph

Rasmus Paludans koranafbrænding medførte protester i flere overvejende muslimske lande i begyndelsen af året. Og altså også trusler mod Sverige.

Paludan kalder situationen for "ærgerligt", selvom han understreger, at han ikke mener, han har gjort noget forkert.

- Vilkårene i demokrati er, at man har lov til at ytre sig inden for lovens rammer, og at man ikke på den baggrund som terrorist må begå voldshandlinger eller terrorisme. Det er meget ærgerligt, at det viser sig, at nogle gerne vil gøre det, siger Rasmus Paludan.

Ifølge Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, har trusselsbilledet i Sverige ændret sig efter Rasmus Paludans koranafbrænding.

- Politiet har haft oplysninger om, at der ville ske et eller andet voldeligt på grund af koranafbrændinger, og det har betydet, at de har skullet være ekstra på vagt, siger Frank Jensen til TV 2.

Forbindelser skal klarlægges

VIDEO: Rasmus Paludan plays football with a Koran
SwedenRoyals

Den tidligere PET-chef siger videre, at der efterretningsmæssigt sker det, at man holder øje med, hvad der sker i de overvejende muslimske lande, når hændelser som koranafbrænding eller tegninger af profeten Muhammed sker i den vestlige verden.

- Der kan kommer opfordringer til, at man skal gøre noget radikalt for at vide, hvad man mener, og der kan komme opfordringer til, at man angriber svenske mål, siger Frank Jensen.

Hvor opfordringen helt præcist er kommet fra, vides ikke. Men den svenske efterretningstjeneste, Säpo, skriver i en pressemeddelelse tirsdag, at tirsdagens anholdelser trækker tråde til "internationale forbindelser til voldelig islamistisk ekstremisme".

Ifølge Frank Jensen er den svenske efterretningstjenestes vigtigste opgave nu at klarlægge disse forbindelser.

Säpo har desuden oplyst, at den aktuelle terrorsag er én af flere, som politiet i Sverige efterforsker.

  • 21. januar satte den højreradikale partistifter Rasmus Paludan ild til en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.
  • Efterfølgende rettede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, skarp kritik af Sverige for at tillade demonstrationen. Han truede samtidig med ikke at støtte et svensk NATO-medlemskab.
  • 27. januar brændte Rasmus Paludan koraner af tre forskellige steder i København – blandt andet foran den tyrkiske ambassade.
  • Både Sverige og Danmark har fra politisk hold taget afstand fra koranafbrændingerne.
  • Koranafbrændingerne udløste demonstrationer i blandt andet Pakistan og Irak.
  • 4. april melder den svenske efterretningstjeneste, Säpo, at fem personer er blevet anholdt. De er mistænkt for at forberede et terrorangreb i kølvandet på koranafbrændingen i januar i Sverige.
  • Tyrkiet står fortsat i vejen for svensk NATO-medlemskab. Udover at være vred over koranafbrændinger har Tyrkiet også krævet ”120 terrorister” i Sverige hjemsendt til Tyrkiet, hvilket svenskerne ikke har gjort.

Kilder: TV 2, Ritzau.

Sources


Article information

Author: Tina Morgan

Last Updated: 1698314282

Views: 1258

Rating: 4.2 / 5 (50 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tina Morgan

Birthday: 1929-09-28

Address: PSC 7397, Box 3061, APO AA 80988

Phone: +3556457136030891

Job: Bank Teller

Hobby: Coffee Roasting, Playing Chess, Beekeeping, Rock Climbing, Cycling, Wine Tasting, Scuba Diving

Introduction: My name is Tina Morgan, I am a receptive, unyielding, treasured, vivid, enterprising, frank, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.