header banner
Default

Yazar Investing com, bu hafta takip edilmesi gereken beş önemli gelişmeyi açıkladı


Table of Contents

    Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme © Reuters

    Investing.com – Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam raporu ve Çarşamba günü paylaşılacak Fed Haziran ayı toplantı tutanakları, tatilden dolayı kısalan haftanın en önemli gelişmeleri olacak. Hisse senedi piyasaları yılın ilk altı ayındaki güçlü kazanımların ardından ikinci yarıya rüzgar gibi giriyor. Avustralya Merkez Bankası son faiz kararını verirken Çin'den gelecek PMI verilerinin, daha fazla teşvik önlemine duyulan ihtiyacın altını çizmesi bekleniyor.

    1. Tarım dışı istihdam

    Cuma günkü ana gündem maddesi olacak ve ekonomistler, ekonominin Haziran ayında 200.000 istihdam yaratmasını bekliyor.

    Mayıs ayında ekonomi, 339.000 ile tahminlerin çok üzerinde istihdam yaratmış ancak nın son yedi ayın en yüksek seviyesi olan %3,7'ye yükselmesi, iş gücü piyasası koşullarının hafiflediğini göstermişti.

    İş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğine dair işaretler, bu yıl piyasaların canlanmasına yardımcı olacak bir görüşün altını çizebilir: Fed'in agresif sıkılaştırmasına rağmen ABD ekonomisinin ciddi bir resesyondan kaçınabileceği.

    Schwab Asset Management'ın icra kurulu başkanı ve baş yatırım yetkilisi Omar Aguilar, Reuters'a verdiği demeçte, "İş gücü piyasası muhtemelen piyasa açısından ve ayrıca para politikası açısından neler olabileceği konusunda büyük bir katalizör olduğunu kanıtlayacak." dedi.

    Cuma günkü istihdam raporu öncesinde piyasalar, , ve haftalık işsizlik başvuruları ile iş gücü piyasasının diğer alanlarına ilişkin güncellemeler alacak.

    2. Fed tutanakları

    Fed Çarşamba günü, üst üste 10 faiz artırımının ardından faizleri sabit tuttuğu ancak biri Temmuz ayında olmak üzere bu yıl iki artırımın daha yapılacağını belirttiği 13-14 Haziran toplantısının tutanaklarını yayımlayacak.

    Cuma günü ABD merkez bankası tarafından yakından takip edilen bir enflasyon göstergesi, fiyat baskılarının azaldığını göstererek Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşmış olabileceği umutlarını destekledi.

    Tutanaklar yatırımcılara; Başkanı Jerome Powell'ın, politik sıkılaştırma konusunda çok az şey yapmak ile çok ileri gitmek arasında giderek daha dengeli bir risk dengesi olduğunu söylediği tartışmalar hakkında daha fazla fikir verecektir.

    Powell geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamalarda, Fed politika yapıcılarının "büyük bir çoğunluğunun", yıl sonuna kadar en az iki kez daha faiz artırımına gidilmesini beklediğini yineledi.

    3. İkinci yarı başlıyor

    ABD borsası 2023 yılının ilk yarısında bankacılık sektöründeki krize ve resesyon ihtimaline ilişkin korkulara rağmen yükselişe geçti.

    yılbaşından bu yana %15,9 yükselirken teknoloji ağırlıklı %31,7 değer kazanarak son 40 yılın en büyük ilk yarı artışını kaydetti.

    Edward Jones'un kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bu yılın ilk yarısında oldukça dirençli bir piyasa gördük." dedi.

    "Piyasada cevaplanması gereken büyük bir soru var, o da yılın ikinci yarısında ekonominin nasıl görüneceği."

    Yatırımcılar, yılın ilk yarısındaki güçlü kazanımların yılın ikinci yarısına girerken piyasalara bir kuyruk rüzgarı vereceğini umuyor ancak bu ay piyasayı hareketlendiren birkaç olay olacak: Cuma günkü istihdam raporu, ardından ikinci çeyrek kazanç sezonunun başlangıcı ve Fed'in 26 Temmuz'daki bir sonraki politika kararından önce önümüzdeki hafta gelecek önemli bir enflasyon raporu.

    4. RBA kararı

    Avustralya Merkez Bankası (RBA), Salı günü yapacak ve Temmuz ayı politikasını açıklayacak. Piyasalar, %4,1 olan nakit oranını daha da yükseltip yükseltmeyeceği ya da şu ana kadarki sıkılaştırmanın nasıl işlediğini görmek için duraklayıp durmayacağı konusunda emin değil.

    RBA, talebi azaltmak ve çok yüksek enflasyonu frenlemek amacıyla geçtiğimiz yıl faiz oranlarını 400 baz puan gibi büyük bir oranda arttırdı.

    Enflasyonun Mayıs ayında keskin bir şekilde yavaşlayarak son 13 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verilerden bir gün sonra, geçtiğimiz Perşembe günü gelen , yeni bir faiz artışı için bir miktar destek sağladı.

    Bundan önce ise faiz artırımı kararının "hassas dengede" olduğunu gösteren Haziran toplantısının, şaşırtıcı derecede güvercin tutanaklarının ardından ay ortasında açıklanan istihdam raporu, artırım bahislerini yükseltmişti.

    5. Çin’in fabrika PMI verileri

    Çin’de COVID-19 sonrası ekonomik toparlanma duraklarken imalat sektörünün gücüne ilişkin bir güncelleme sağlayacak olan verisi Pazartesi günü açıklanacak.

    Verilerin hem yurt içi hem de yurt dışındaki zayıf talep nedeniyle daha fazla teşvik önlemine duyulan ihtiyacın altını çizmesi ve zayıflayan para birimini desteklemesi bekleniyor.

    bu yıl dolar karşısında yaklaşık %5 değer kaybederek en kötü performans gösteren Asya para birimlerinden biri haline geldi.

    ABD ve Çin’in tahvil getirileri arasındaki farkın artması ve para politikasındaki ayrışmanın büyümesi, yuan üzerinde baskı yarattı.

    --Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

    Sources


    Article information

    Author: Mark Hernandez

    Last Updated: 1700227803

    Views: 1197

    Rating: 4.7 / 5 (107 voted)

    Reviews: 88% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Mark Hernandez

    Birthday: 1927-06-02

    Address: 868 Tina Canyon, South Joseburgh, MO 20920

    Phone: +4060872196400170

    Job: Article Writer

    Hobby: Reading, Tennis, Bird Watching, Cooking, Photography, Sailing, Beekeeping

    Introduction: My name is Mark Hernandez, I am a fearless, unyielding, Adventurous, valuable, Precious, vibrant, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.