header banner
Default

Kripto paralar haftaya nasıl başladı? 19 Haziran 2023


2023 yılına muazzam bir giriş yapan kripto para piyasası, son aylarda, başarısını büyük oranda kaybetti. Özellikle geçtiğimiz haftalarda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) faktörünün devreye girmesiyle birlikte piyasada kartlar yeniden dağıtılmaya başlandı. SEC’in kripto piyasasındaki iki dev borsaya karşı savaş başlatmasıyla birlikte kripto endüstrisinin belirli bir süredir korumaya çalıştığı yapısı bozulmaya başladı. Haziran ayının başlarında Binance ve Coinbase borsasına karşı menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle farklı davalar açan SEC, son birkaç haftadır kripto piyasasının yönünü aşağı çevirdi.

ABD’nin kripto karşıtı yaptırımları ile birlikte bir süredir volatil olan kripto para piyasası her ne kadar haftaya yeşil başlamış olsa da henüz aşağı yönlü eğilimden kurtulabilmiş değil.

Kripto para piyasasını etkileyecek olayların yanı sıra geçen hafta kriptolardaki kötü tablo, hafta sonuna doğru toparlanmaya başladı. Geçtiğimiz haftaya kırmızı başlayan kripto para piyasası, endüstride yaşanan olumsuzluklara rağmen önceki haftayı yeşil kapatmayı başardı. Bir önceki haftayı yeşil mum ile kapatan BTC’nin, yeni haftaya da yeşil başladığı söylenebilir.

Bilindiği üzere kripto para piyasasının toplam değeri 2023 ile birlikte 1,2 trilyon dolara kadar yükselmişti. Hatta geçtiğimiz hafta başında bu değer, 1.054 trilyon dolar iken, şu anda 1,065 trilyon dolarlara kadar yükselmiş durumda.

Bitcoin’de son durum ne?

VIDEO: BU ALTCOİNE YATIRIM YAPANLAR EMEKLİ OLACAK VE PARASINI 100'E KATLAYACAK! BİTCOİN GİBİ YÜKSELECEK!
Kripto Fatih

Bitcoin (BTC), 10 Kasım 2021 yılındaki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 67,780 dolar seviyelerinden bu yana iki senede toplamda yüzde 61 oranında değer kaybetti. Uzun süredir aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren BTC’ye, 2023 yılı adeta can suyu oldu.

İki yıldır kademeli olarak düşüşler gerçekleştiren Bitcoin’in karnesi, yeni yıl ile birlikte toparlanmaya başladı. En son geçtiğimiz nisan ayında 31.000 dolar seviyelerine şahitlik eden Bitcoin, son iki aydır yeniden yönünü aşağı çevirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa mayıs ayını kırmızı kapatan BTC, haziran ayında da kırmızı rengi domine etmeye devam ediyor.

BTC/USD paritesi, geçtiğimiz haftayı yaşanan olumsuzluklara rağmen yüzde 2,41’lik bir değer artışı ile kapattı. Bu artış ile birlikte BTC fiyatı, geçtiğimiz haftanın en düşük seviyesi olan 24.810 dolardan, yüzde 6,72 değer kazanarak 26.432 dolara kadar yükseldi.

CoinMarketCap verilerine göre, geçtiğimiz haftayı yüzde 2,41’lik artış ile kapatan Bitcoin, haftaya, yönünü yukarı çevirerek başladı. Yeni haftaya yeşil başlayan BTC, haberin kaleme alındığı andan itibaren 26,432 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Altcoin’lerde son durum

VIDEO: Bitcoin ve altcoin'lerde 2023 yılı beklentilerim #bitcoin #altcoin #kriptopara #ethereum
Tuna KAYA

ABD’li düzenleyicilerin kripto karşıtı yaptırımlarını son haftalarda artırmasının ardından kripto para piyasası düşüş yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmeye başladı. Özellikle SEC yaptırımlarının ardında geçtiğimiz haftaya kırmızı başlayan kripto para birimleri, endüstrideki olumsuzluklara rağmen hafta sonu yönlerini yukarı çevirdi.

Geçen haftaya kırmızı başlayıp, yeşil kaptan Bitcoin gibi altcoin’lerde de durum neredeyse aynı idi. Lider altcoin Ethereum (ETH), geride bıraktığımız hafta Bitcoin ile hemen hemen aynı performansı gösterdi. Buna ek olarak ETH, geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşlerle birlikte, uzun 2021 yılından bu yana dayanan yükselen trend çizgisindeki 1,624 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşadı.

Ne var ki seviyede kalıcılık sağlamayı başaran ETH, yeniden yönünü yukarı çevirmeyi başardı. ETH/USD paritesi, geçtiğimiz haftayı, 0,73’lük değer kaybı ile kapattı. Bu düşüş ile birlikte Ethereum fiyatı, geçtiğimiz haftanın en düşük seviyesi olan 1,624 dolardan, yüzde 7,41 değer kazanarak 1,748 dolara kadar yükseldi.

Bitcoin’in aksine haftaya kırmızı başlayan ETH, haberin yayın saati itibarıyla 1.726 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Bununla birlikte son bir hafta içerisinde değer kazanan ve kaybeden altcoin’lerin dengeli bir şekilde birbirinden ayrıldığı söylenebilir. Son bir haftada en fazla değer kaybeden altcoin’ler, ApeCoin (APE), Flare (FLR), BitTorrent (BTT), Toncoin (TON) ve EOS oldu. APE, yüzde 14’lük değer kaybına uğrarken, FLR yüzde 13 düşüş yaşadı. Ayrıca, BTT yüzde 12’lük düşüş yaşarken onu yüzde 6’lık değer kaybı ile TON ve EOS takip etti.

İlginizi çekebilir: Bitcoin (BTC) toparlanma yolunda!

Öte yandan son bir hafta içerisinde en fazla değer kazanan altcoin’ler arasında Trust Wallet Token (TWT), SUI, GMX ve KuCoin Token (KCS) yer aldı. Haftanın en fazla değer kazanan token yüzde 28 ile TWT olurken, onu yüzde 22 ile SUI takip etti. Bununla birlikte GMX yüzde 17’lik artış ile haftayı kapatırken KCS yüzde 14 değer kazandı.

Tasfiyeler, long pozisyonlarda

VIDEO: #Bitcoin En Güvenli Kripto Para
BTCHaber TV

Yeni haftada da tasfiyeler, long pozisyon işlemlerde. Coinglass verilerine göre, 19 Haziran itibarıyla son 24 saat içerisinde 16.798 yatırımcı likide edildi. Bununla birlikte piyasada neredeyse 34 milyon dolar tasfiye edildi. Açılan long pozisyon işlemlerinde 24 milyon dolar tasfiye olurken, short pozisyonlarda 9,55 milyon dolar likidite oldu.

Geçtiğimiz 24 saatlik zaman diliminde ise en fazla likidasyona, 7,28 milyon dolar ile Bitcoin sahip. 5,81 milyon dolar ile ETH, Bitcoin’i takip ederken, 3,81 milyon dolar da diğer altcoin’lerde tasfiye meydana geldi.

Bilindiği üzere son birkaç gündür OKX borsası, SUI token’ların dağıtımına ilişkin yoğun eleştiri altında. Mayıs ayının başlarında popülaritesini artıran SUI, bazı merkezi borsaların odağına girdi ve listelenmeye başladı. Bunun üzerine OKX, SUI üzerindeki ilgiyi fırsata çevirerek kampanya başlattı. Borsa tarafından yapılan açıklamalara göre SUI token’ı belirli tarihler arasında arkadaşlarını davet eden kullanıcılar, SUI elde edecekti. Ancak, yatırımcıların iddiası üzerine pek çok kişi SUI token’larını elde edemedi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında son 24 saat içerisinde en fazla likidasyonların meydana geldiği borsalara bakıldığında, 13 milyon dolar ile OKX ilk sırada yer aldı. Bununla birlikte OKX’te gerçekleşen 13 milyon dolarlık likidasyonun 10 milyon doları long pozisyonlarda tasfiye edilirken, 3 milyon doları da short pozisyon işlemlerde likidite oldu.

OKX’in ardından en fazla tasfiye yaşayan borsalar ise Binance ve Bybit oldu. Bu iki borsada ise en fazla likidasyon long pozisyon işlemlerde meydana geldi. Binance’te long pozisyon işlemlerde 10,65 milyon dolar tasfiye olurken, Bybit borsasında 5,56 milyon dolarlık bir tasfiye meydana geldi.

Sources


Article information

Author: David Kelly

Last Updated: 1698175322

Views: 1149

Rating: 4.3 / 5 (105 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: David Kelly

Birthday: 2017-06-09

Address: 746 Harris Islands, Hernandezfurt, TX 48610

Phone: +4143719137214357

Job: Firefighter

Hobby: Dancing, Telescope Building, Embroidery, Quilting, Photography, Gardening, Camping

Introduction: My name is David Kelly, I am a lively, steadfast, exquisite, ingenious, striking, rich, valuable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.